Consortium openbaart plan Network Computer

Een consortium van meer dan vijftig IT-leveranciers publiceerden begin deze week de plannen voor de Network Computer, de opponent-in-wording van de PC. Oracle richt er zelfs een dochteronderneming voor op.

De belangrijkste deelnemers aan het consortium zijn, naast Oracle, IBM, Apple, Sun en Netscape. De groep heeft met elkaar overeenstemming bereikt over standaarden en toonde een aantal werkende prototypen. De normen waaraan een NC moet voldoen, zijn door de betrokken partijen vastgelegd in het NC Reference Model. Oracle implementeert deze standaarden als eerste in de NC System Software Suite. Deze software wordt ondergebracht in een aparte dochteronderneming, Network Computer geheten.
De NC zal niet louter een computer voor op het bureau worden. Leden van de alliantie werken aan implementaties in ondermeer telefoons, televisies en draagbare computers. In eerste instantie zal de systeem-software van Oracle slechts de processor-architectuur van ARM en Digital ondersteunen. Toekomstige versies moeten ook kunnen draaien op Intel en andere platformen. De systeem-software bestaat uit een micro-kernel, aangevuld met multimediale extensies, de programmeertaal Java, het pakket Bravo van Adobe en de multimedialeviewer van Macromedia. Een van de voordelen van de NC moet de relatief lage prijs worden. Topman Ellison spreekt in dit kader over een apparaat van 500 dollar. Waarnemers denken echter dat de eerste versies rond de 1000 dollar moeten gaan kosten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-05-21T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.