Internationale 'Chipper' Europay

Europay International heeft een chipkaart gelanceerd die ook geschikt is voor kleinere betalingen in het buitenland. Op dit kaartje kan men via buitenlandse geldautomaten geld bijladen.

Vervolgens kan dan in lokale munteenheden worden betaald. Dit kaartje, dat in principe kan worden gecombineerd met de chipknip, gaat de 'Clip' heten. De komende vijf jaar zullen 131 miljoen bankpasjes aan de internationale Clip-standaard worden aangepast. Deze operatie gaat meer dan 2 miljard gulden kosten. Europay, waar een groot deel van het Europese bankwezen bij is aangesloten, presenteerde de 'Clip' tijdens haar jaarvergadering in het Spaanse Sevilla.
Voorlopig zal de Nederlandse chipknip nog niet met deze extra functie worden uitgerust. De Nederlandse banken hebben het nog te druk met de invoering van dit betaalmiddel. Ze worstelen bovendien nog met het probleem dat PTT Telecom en Postbank een concurrerend kaartje onder de naam 'Chipper' willen uitbrengen. Tussen de laatstgenoemde combinatie en de rest van het bankwezen bestaat nog steeds geen overeenstemming over een gemeenschappelijke infrastructuur voor de verwerking van transacties. Europay geeft ondermeer de Eurocard en Mastercard alsmede de Eurocheques uit. Concurrent Visa gaat volgend jaar de Nederlandse Visa-kaarten voorzien van de chipknip.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-06-11T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.