Snellere AS/400 laat op zich wachten

De beloofde 8-weg parallelle AS/400 op basis van de Powerpc zal dit jaar nog niet leverbaar worden. Wel komt er rond september een AS/400 op de markt met een opgevoerde A30-chip; deze chip is ook in de huidige systemen te vinden.

Opgevoerd draait deze processor op 182 MHz in plaats van de huidige 154 MHz. De maximale configuratie bevat vier processoren. Pas in het derde kwartaal van volgend jaar komt IBM met de nieuwe processor, die de codenaam Apache draagt. Dit is een enkelvoudige implementatie van de huidige chipset, die nu nog uit zeven afzonderlijke chips bestaat. De Apache kan zowel AS/400- als Unix-geheugen aansturen en zal ook ingezet worden in de RS/6000. De grootste Apache-machine zal dan acht processoren bevatten. In 1998 volgt een 12-weg machine.
Om het aantal processoren in de AS/400 te kunnen uitbreiden, moet IBM versie 4 van het besturingssysteem gereed hebben. Het gerucht gaat dat deze versie gebaseerd wordt op een Unix-kernel. In 1999 wordt de Apache - volgens de huidige plannen - opgevolgd door de Northstar. De snelste versie hiervan moet op zo'n 250 megahertz gaan draaien. Een parallelle AS/400 met de Northstar moet dan zo'n 20 procent beter presteren dan de watergekoelde mainframes van dit moment. Versie 3.2 van het besturingssysteem OS/400 komt op 21 juni aanstaande beschikbaar. Standaard is hierin de Internet Connection opgenomen. Deze software maakt van de AS/400 een webserver. Ook is de groupware van Lotus geïntegreerd in dit systeem. Verder ondersteunt deze versie 32-bit clients onder Windows 95 en Mac OS.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-06-12T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.