Know-how high-tech bedrijven kwetsbaar

De computerindustrie werd afgelopen week opgeschrikt door twee juridische gebeurtenissen die duidelijk laten zien hoe kwetsbaar high-techbedrijven zijn waar het hun exclusieve know-how betreft.

Een oud-medewerker van chipproducent Intel werd veroordeeld tot 33 maanden gevangenisstraf en een geldboete 1000 dollar voor diefstal van bedrijfsgeheimen met een geschatte waarde tussen de 10 en 20 miljoen dollar. De gestolen informatie had betrekking op het bouwen van produktie-faciliteiten voor de Pentium-processor. De maximale straf die op overtreding van dit delict staat bedraagt 15 jaar hechtenis en een boete van een half miljoen dollar.
Daarnaast werden twee top-talenten op het gebied van software-ontwikkeling van Apple Computer door aartsrivaal Microsoft weggekocht. Microsoft vond deze 'slag' zo bijzonder dat het bedrijf er een persbericht aan wijdde. Opvallend is echter dat geen der partijen tot nu toe uitspraken heeft gedaan over het concurrentiebeding en de geheimhoudingsplicht van de job-hoppers.
Beide clausules zijn standaard in de internationale computerindustrie en hebben bovendien een werking die niet ophoudt na het beëindigen van de arbeidsovereenkomst met de oude werkgever.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-07-16T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.