IBM verkleint afstand tot Compaq

De wereldwijde markt voor PC's wist de sterke groei in het tweede kwartaal van dit jaar te continueren. De opvallendste ontwikkeling is dat IBM aandeel wint en de afstand tot marktleider Compaq aanzienlijk verkleint.

Dit blijkt uit de recentste cijfers van Dataquest. Dit onderzoeksbureau verwacht dat de PC-markt in 1996 met zo'n 17 tot 19 procent zal groeien. Het record van vorig jaar, bijna 25 procent groei, wordt hiermee niet gehaald. In het eind juni afgesloten tweede kwartaal nam de omzet in PC's met 16,5 procent toe. In totaal werden er bijna 16 miljoen PC's geleverd. Een jaar geleden waren dat er ruim 13,5 miljoen.
Compaq wist zijn rol als marktleider vast te houden met een wereldwijd marktaandeel van 9,7 procent. IBM wist zijn marktaandeel uit te breiden van 7,7 naar 8,8 procent. Zowel IDC als Dataquest signaleren een scherpe daling van de verkoop van Apple-computers. Dataquest stelt dat het bedrijf de nummer drie positie in de wereld wist vast te houden, maar dat het marktaandeel daalde tot 5,3 procent. Het aantal verkochte machines kelderde met 17 procent tot 840.000. Een jaar eerder kon de onderneming nog bogen op een wereldwijd marktaandeel van 7,4 procent en een miljoen verkochte PC's.
 
Wereldwijd marktaandeel PC'S, 2e kwartaal 1996 (bron: Dataquest).
 

PositieMerkMarktaandeel
1.Compaq Computer9,7 procent
2.IBM8,8 procent
3.Apple Computer5,3 procent
4.Nec5,1 procent
5.Hewlett-Packard4,3 procent

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-08-09T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.