Sun treedt op tegen gebruik naam Java

Door het grootschalig gebruik van Internet neemt het merkenrecht in belangrijkheid toe. Niet alleen doen zich in dit kader conflicten voor tussen houders van domeinnamen op Internet en houders van merken, ook zijn sommige 'merkhouders' bezorgd voor de devaluatie van een hun merk.

Deze situatie doet zich voor bij Sun Microsystems, dat maker van en auteursrechthebbende op de taal Java is. Ook het merkenrecht op het woord-beeldmerk Java komt Sun toe. Nu Java als al bijna de status van een de facto standaard heeft verworven, maken veel commerciële bedrijven gebruik van deze naam. Dat is de werkstation-producent uit Mountain View een doorn in het oog.
Om deze reden sprak onlangs de juridische dienst veel bedrijven en personen aan, die volgens haar het merkenrecht op de naam schonden. Die actie is volgens sommigen doorgeschoten. Sun Microsystems zegt echter louter het intellectuele eigendom te willen beschermen. Voor gebruikers van deze programmeertaal is de juridische status niet altijd even duidelijk. Zo wordt Java doorgaans alssharewaregedistribueerd. Dat laat echter de juridische eigendom op het produkt, inclusief het handelsmerk en logo onverlet. Deze rechten blijven bij Sun.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-08-16T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.