Sony en Philips scheppen onrust rond DVD

Philips en Sony gaan hun patenten op het gebied van de digitale video disc (DVD) afzonderlijk te gelde maken. Beide concerns hebben zich voor wat betreft de patentering losgemaakt uit het DVD-consortium dat onder aanvoering staat van Toshiba en Matsushita.

Deze breuk heeft geen gevolgen voor de 'high-density' disc zelf. De DVD-technologie die alles op gebied van video, audio en CD-Rom in één klap achterhaald maakt, blijft onaangetast.
Er is wel opnieuw onrust ontstaan in de elektronica-wereld. Vorig jaar september bereikte de combinatie Sony/Philips overeenstemming met de door Toshiba geleide SD (Super Density) alliantie over een uniforme standaard. Afgesproken werd ook op gebied van patenten de handen ineen te slaan. Tot grote woede van de rest willen Philips en Sony nu hun eigen weg gaan. Deze stap is ingegeven door onvrede over de trage voortgang van een gezamenlijke licentie-politiek.
De andere fabrikanten zeggen pijnlijk verrast te zijn over de actie van Philips en Sony. De patenten voor de DVD-technologie zijn verdeeld over een groot aantal fabrikanten. Het was de bedoeling dat elektronica-ondernemingen, die buiten dit consortium staan en toch DVD-technieken willen toepassen, bij het zelfde 'loket' terecht zouden kunnen. Door het uiteenvallen van de groep van tien patenthoudende fabrikanten kan dit niet meer.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-08-23T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.