'Monopolie Microsoft en Intel op springen'

De netwerkcomputer verdringt de PC van het bureau; Java is de dood voor besturingssystemen; en het mainframe komt terug. Deze opmerkelijke stellingen poneert Robin Bloor in zijn jongste rapport The Enterprise by Other Means.

"De terugkeer naar gecentraliseerde verwerking is een aardverschuiving, die door drie ontwikkelingen bewerkstelligd wordt: de opkomst van de netwerkcomputer (NC), de komst van Java en de opkomst van bruikbare massaal parallelle servers.
"Als gevolg van de hercentralisatie zal de PC-markt inzakken. De PC wordt vervangen door de NC, een 'web-browser' met ondersteuning van Java vervangt besturingssystemen als Windows en System 7 en programma's worden slechts geschreven in de Java-omgeving. Servers zullen als gevolg hiervan steeds verder geconsolideerd worden totdat er slechts één grote machine over is", voorspelt Bloor. De grootste drijfveer voor deze ontwikkelingen is de kostenfactor, aangezien de de nieuwe architectuur een factor vijf minder hoeft te kosten dan de huidige client/server-opzet.
"Intel zal zware schade oplopen. De NC heeft geen Intel nodig. De x86-lijn kan vervangen worden door goedkope risc-processoren." Microsoft wordt vergeleken met een karakter uit een videospelletje dat zijn best doet een brug over te steken die aan het instorten is. "Als de PC-markt straks instort, moet Microsoft aan de overkant van de brug - de server - zijn. Sinds de introductie van Windows NT is het bedrijf bezig over te steken, maar slaagt daar tot nu toe maar nauwelijks in.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-09-10T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.