Windows 95 verspilt schijfruimte

Windows 95-gebruikers met harde schijven groter dan 1 Gigabyte verspillen soms 40 procent van hun schijfruimte. Hoe groter de schijf, hoe groter de verspilling. Dat komt omdat Windows 95 gebruik maakt van een 16-bit FAT (File Allocation Table) die nog afkomstig is uit het oude Dos.

De belangrijkste beperking hiervan is dat de minimale cluster-grootte bij schijven groter dan 1 GB al 32 KB bedraagt. Als men bijvoorbeeld een file van één byte wegschrijft zal er op de schijf 32 KB aan ruimte worden ingenomen. Afhankelijk van de gemiddelde file-grootte kan de verspilde schijfruimte (slack) bij schijven boven de 1 GB ongeveer 40 procent bedragen.
Microsoft verspreidt sinds kort via hardware-leveranciers OSR2 (OEM Service Release 2). Belangrijkste verbetering in deze licht gewijzigde versie van Windows 95 is een nieuwe 32-bit fat waarmee de cluster-grootte voor schijven kleiner dan 8 GB teruggebracht wordt tot 4 KB. Microsoft heeft nog geen plannen om de nieuwe 32-bit fat als een service-upgrade voor Windows 95 te gaan leveren, omdat gebruikers daarvoor hun gehele schijf opnieuw moeten formatteren. Een simpelere oplosssing is de schijf onder te verdelen in meerdere (dus kleinere) virtuele schijven. Met een pakket als Partition Magic kan dit tegenwoordigon the fly, dus zonder de schijf opnieuw te hoeven formatteren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-11-26T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.