Veel verzet tegen inperken Internet

De vier grootste fracties in de Tweede Kamer doen een dringend beroep op minister Sorgdrager (Justitie) het vrij rondneuzen op Internet niet te beperken. Via de minister hoopt de Tweede Kamer druk uit te oefenen op de Nederlandse delegatie die deelneemt aan de lopende besprekingen van de Wipo in Genève.

Tot 20 december buigt deze organisatie van de Verenigde Naties zich over de bescherming van intellectueel eigendom tegen piraterij op de digitale snelweg. De informatie die op het Internet circuleert, zou onder een strengere auteursrechtelijke bescherming worden geplaatst. De Tweede Kamer vreest dat het voorbij is met de vrijheid op Internet als deze voorstellen worden overgenomen.
Ook in de Verenigde Staten klinken verontruste geluiden. Velen vrezen dat de maatregelen te ver gaan en onbedoelde neveneffecten hebben, die de publieke toegang tot informatie beperken. De regering in Washington deed in reactie hierop al een poging de gemoederen te bedaren. De online service providers en andere belanghebbenden als Netscape trekken eveneens hard van leer tegen de voorstellen. De 'Ad Hoc Copyright Coalition' die onder meer AT&T en America Online omvat, hekelde de wijze waarop de Wipo opereert. Veel ambtenaren uit de onderhandelingsdelegaties zouden volgens deze lobby groep nauwelijks weten wat Internet inhoudt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-12-09T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.