Problemen met schijftechnologie

De invoering van een nieuwe technologie voor het aflezen en beschrijven van harde schijven schept problemen voor leveranciers. Bron van de problemen vormt de invoering van de zogenoemde magneto-resistive (MR) technologie voor lees- en schrijfkoppen.

Deze koppen worden op dezelfde wijze gefabriceerd als chips en processoren, maar vergen veel van de produktietechnologie, temeer omdat het eindprodukt over goede aërodynamische eigenschappen moet beschikken. Dit in verband met de relatief hoge snelheid van de kop in vergelijking met de 'vlieghoogte' over het schijfoppervlak.
De MR-technologie maakt het mogelijk veel meer gegevens op een bepaald schijfoppervlak te schrijven. De technologie is uitgevonden door IBM en wordt door deze fabrikant al verschillende jaren met succes geproduceerd voor grote systemen. Nu de MR-technologie in massaproduktie gebruikt gaat worden, ook door andere producenten, komen de specifieke problemen van dit fabricageproces duidelijker naar voren. Als gevolg hiervan hebben bedrijven als IBM, EMC en Unisys inmiddels bestaande contracten met toeleveranciers van de koppen opgeschort of opgezegd, aldus een bericht van adviesbureau Gartner Group.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-12-10T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.