Pleidooi voor heffen belasting op bits

Het wordt hoog tijd voor een belasting op bits. Terwijl pakjesvervoerders btw moeten afdragen, kunnen digitale vormen van beeld, geluid en informatie als bits over de hele wereld worden verspreid, zonder ergens belasting te betalen.

Prof. dr Luc Soete, directeur van Merit (Maastricht Economic Research Instituut) stelt dit voor in een advies aan de Europese Commissie. In opdracht van Eurocommissaris Padraig Flynn (Arbeidszaken) bracht een adviesgroep onder leiding van Soete het rapport 'Building the European Information Society for us All' uit. Prof. Soete vindt het vreemd dat de fiscus aan een hele reeks van elektronische diensten geen (toegevoegde) waarde toekent.
Consumentengoederen van materiële aard voeren nog steeds de boventoon. De enorme prijsdaling van informatiediensten werkt onvoldoende door in de officiële prijs-indexcijfers. Soete: "Hele reeksen van diensten zijn beter en goedkoper geworden, zonder dat dit in de statistieken zichtbaar wordt." Vergeten wordt dat een steeds groter deel van de particuliere consumptie wordt besteed aan 'informatie-intensieve' goederen en nieuwe informatiediensten.
De volledige tekst van het rapport is beschikbaar viahttp://meritbbs.rulimburg.nl/hleg.html.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-02-01T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.