Managed hosting door True

Computer kan straks crimineel ontmaskeren

 

NIJMEGEN/Met computergestuurde stemanalyse zullen over een jaar of vijf criminelen gemakkelijk kunnen worden ontmaskerd. De computer merkt het ogenblikkelijk wanneer een verdachte bepaalde misdrijven probeert te ontkennen.

De foneticus H. van den Heuvel concludeert dat in een proefschrift waarop hij afgelopen vrijdag promoveerde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Hij onderstreepte het belang van de computer bij opsporingsonderzoek. Pogingen om de politie of justitie te misleiden door bijvoorbeeld een stem te verdraaien worden direct opgemerkt.
Een toepassing die al bij justitie wordt uitgeprobeerd is strafbepaling met behulp van computers. In Amsterdam en Leeuwarden helpt een computersysteem de officier van Justitie bij het vaststellen van zijn eisen tegen verdachten. Tot nu toe bepaalden de officieren op basis van vage landelijke richtlijnen hun eis. In sommige gevallen betekende dit dat een vergrijp in het ene district aanmerkelijk zwaarder werd gestraft - tot drie maal - dan in een ander district. Het nieuwe systeem moet dit onrecht voorkomen. Alleen in speciale gevallen mag van de 'computer-eisen' worden afgeweken.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/202213). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


Partnerinformatie
 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×