IT scoort goed bij R&D-inspanningen

Ongeveer 12 procent van de Nederlandse investeringen in onderzoek en ontwikkeling (R&D) komt voor rekening van de sector informatie- en telecommunicatie-diensten en software.

Gemeten naar het aantal geïnvesteerde uren staat deze bedrijfstak op een derde plaats na de chemische industrie en de sector elektrische systemen. De vijf meest research-intensieve bedrijfstakken zijn goed voor twee derde van alle investeringen. Dit blijkt uit een onderzoek van Arthur D. Little naar de technologieën die belangrijk zijn voor het Nederlandse bedrijfsleven. Opdrachtgevers waren VNO-NCW, het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.
Het onderzoek onder R&D-managers leert dat het peil van de wetenschappelijke kennis voldoende is. Het ontbreekt echter aan genoeg overdracht van kennis aan de marktsector. Wat betreft de kennisinfrastructuur zijn de R&D-inspanningen te veel versnipperd. Het zou beter zijn de aandacht te richten op een beperkt aantal onderzoeksgebieden. Ook schort het nog aan de samenwerking. Voorkomen moet worden dat werk dubbel wordt gedaan. Concentratie en coördinatie zijn de sleutelwoorden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-03-01T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.