'PTT bij DCS 1800 ten onrechte uitgesloten'

KPN voelt zich ten onrechte uitgesloten van het meedingen naar een vergunning voor het nieuwe mobiele telefoonnet DCS 1800. Deze onderneming mag van minister Jorritsma (Verkeer en Waterstaat) niet meedoen aan een veiling waarbij het gebruiksrecht op frequenties voor DCS 1800 wordt toegewezen.

Vorige week donderdag ging de ministerraad akkoord met een voorstel om de golflengtes voor dit nieuwe net over ongeveer een jaar te veilen. Daarbij krijgt de minister de mogelijkheid de bestaande gsm-vergunninghouders KPN en Libertel van de vergunningverlening voor DCS 1800 uit te sluiten. De bewindsvrouw hoopt zo een sterke derde aanbieder van mobiele communicatie te krijgen.
PTT Telecom-topman Ben Verwaayen probeert de minister er van te overtuigen dat zijn onderneming een dergelijke vergunning hard nodig heeft. De DCS 1800 techniek wordt gezien als een logische doorgroei van gsm, zodra de frequenties op zijn. Het maakt gebruik van hoge frequenties. Vergeleken met gsm is het bereik beperkt, maar naarmate meer basisstations worden gebouwd, zijn grotere afstanden te overbruggen. Tot de voornaamste gegadigden voor DCS 1800 behoort het consortium van NS en British Telecom. PTT Telecom vreest in haar groei te worden belemmerd, als ze van een licentie wordt afgehouden. Niet alleen binnenlands, maar ook internationaal kan dat nadeel opleveren. In landen als Indonesië bestaat grote belangstelling voor deze techniek.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-04-19T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.