Managed hosting door True

Rijk wil duurzaam leesbare gegevens

 

Het ministerie van Binnenlandse Zaken werkt aan een plan van aanpak voor 'digitale duurzaamheid'. Zo moet verzekerd worden dat elektronische gegevensbestanden ook in de toekomst nog raadpleegbaar zijn.

BiZa werkt daarvoor samen met ondermeer gemeenten, provincies en waterschappen. De overheid legt informatie vast voor de bedrijfsvoerings-, verantwoordings- en geheugenfunctie.
Het plan van aanpak behandelt vier aspecten. Bij deorganisatorische inbedding gaat het ondermeer om het ontwikkelen van een begrippenkader ('wat is een document?'), van garanties voor de authenticiteit (digitale handtekening?) en model-beheersregels. Ten tweede gaat het plan in op deverantwoording in brede zin: het aanpassen van de archiefwetten, het formuleren van systeemeisen en het ontwikkelen van 'meta-data'. Derde aspect is detechnische infrastructuur, zoals het ontwikkelen van software, een bewaaromgeving, standaards en een conversiestrategie. Als laatste behandelt het planondersteunende activiteiten, zoals voorlichting, training en opleiding en de organisatorische setting.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/202977). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.