Computer-schaken gewonnen door Seirawan

Yasser Seirawan is winnaar geworden van het 11e Aegon Computer-schaaktoernooi dat van 10 tot en met 17 april in Den Haag werd gehouden.

Vijftig schakers uit tien landen, waaronder zo'n twintig internationale grootmeesters en meesters, namen het op tegen vijftig computer-schaakprogramma's, met daarbij Fritz, de regerend wereldkampioen. Volgens deelnemend schaker David Bronstein zegeviert menselijke intelligentie nog steeds over computerkracht, maar duurt het niet lang meer eer de machine de mens zal overwinnen. "Op veel andere gebieden presteert de computer vele malen beter dan de mens, en er is absoluut geen reden om te geloven dat het bij schaken anders zal zijn."
De schaakpartijen waren live op Internet te volgen. De gebruikte schaakborden herkenden dankzij ingebouwde elektronica de schaakstukken en de zetten. De zet-informatie werd doorgegeven aan een speciaal voor schaakpresentaties ontworpen computernetwerk. Hier werd de informatie automatisch omgezet in Html en doorgeseind naar het Net. Volgens Aegon heeft het schaaktoernooi een stimulerende werking op wetenschappelijk onderzoek naar bijvoorbeeld expertsystemen. Bij het ontwerpen van schaakprogramma's worden zoektechnieken ontwikkeld die meer inzicht geven in het menselijk denken en doen. Resultaten en vindingen worden ondermeer toegepast in databases en complexe informatiesystemen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-04-26T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.