IT-chaos bij sociale diensten

De schade die de gemeentelijke sociale diensten de afgelopen tijd door automatiseringsproblemen hebben geleden, is de 100 miljoen gulden ruimschoots gepasseerd. De nieuwe systemen, veelal ontwikkeld door vooraanstaande softwarehuizen, deugen van geen kanten, zo blijkt.

Boosdoener is de nieuwe Bijstandswet. Omdat de gemeenten uiteenlopende normen hanteren, moeten de verschillende Sociale Diensten eigen systemen opzetten. De software-ontwikkelaars hebben zich te veel moeten haasten om acceptabele programma's te kunnen maken, zo blijkt nu. Meer dan 40 procent van de sociale diensten heeft een crisis-programma in werking moeten stellen. Sommige diensten hebben zelfs geen andere keus meer dan de uitkeringen handmatig te berekenen. Verwacht wordt dat de strop nog aanzienlijk zal oplopen.
Ondanks investeringen van vele honderden miljoenen guldens in nieuwe automatiseringssystemen, zitten de sociale diensten met grote uitvoeringsproblemen rond de nieuwe Bijstandswet. In Amsterdam is voor 43 miljoen gulden het zogeheten Nieuw Uitkering Systeem (NUS) ontwikkeld. Dit werkte zo slecht dat het project maar is stopgezet. Ook in Den Haag, waar al sinds het begin van de jaren '90 aan het nieuwe Socrates-systeem wordt gewerkt, is een ernstige vertraging ontstaan. De Tweede-Kamerfractie van Groen Links heeft minister Melkert inmiddels om opheldering gevraagd.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-05-15T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.