Pocad voor deeltjesoptici

Vorige week promoveerde ir M.A.J. van der Stam bij professor Kruit op het onderwerp 'Computer Assistance for the pre-design of Charged Particle Optics'. In het onderzoek zijn de disciplines object-oriëntatie, gui (graphical user interface) en fysica gecombineerd in het programma Pocad (Particle Optics Computer Assisted Design).

Daarmee kunnen deeltjesoptici in de voor-ontwerpfase zicht krijgen op de knelpunten bij het ontwikkelen van deeltjesoptische systemen, zoals elektronenmicroscopen en apparatuur voor elektronenlithografie.
Uit onderzoek blijkt dat deeltjesoptici bij het ontwikkelen van nieuwe systemen voortborduren op reeds bestaande programmatuur. De software, die Van der Stam in C++ heeft ontwikkeld, stelt hen in staat om de beschikbare programmatuur te analyseren in relatie tot het nieuwe ontwerp. Op die manier kan bekeken worden of het optimaliseren van die systeemonderdelen waarvoor reeds programmatuur beschikbaar is, inderdaad de voorkeur verdient boven het ontwerpen van een geheel nieuw systeem. Tot nu toe is in de ontwikkeling van Pocad, bestaande uit zo'n 70.000 regels C++ code, tien manjaar geïnvesteerd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-05-28T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.