Rijk wil actie tegen 'digifraude'

Belastingfraudeurs maken in toenemende mate misbruik van Internet om schijntransacties te plegen. Staatssecretaris van Financiën dr Willem Vermeend is zeer verontrust over de zogeheten 'digifraude', waarbij belastingen en premies worden ontdoken door gebruik te maken van de nieuwe mogelijkheden die Internet biedt.

De nieuwe fraude-risico's maken investeringen in nieuwe IT en verdere automatisering noodzakelijk. Bovendien zullen ook extra hooggekwalificeerde medewerkers moeten worden aangetrokken.
In zijn nieuwe Fraude-nota wijst Vermeend er op hoe snel financiële transacties langs elektronische weg tot stand kunnen komen. Ook wordt het veel gemakkelijker transacties voor te wenden. Het gaat dan om virtuele transacties, die alleen op het computerscherm bestaan. Daarbij worden in werkelijkheid geen goederen of diensten geleverd. Ten slotte is het mogelijk via Internet transacties juist te verdonkeremanen. Kapitaal zwerft op die manier onzichtbaar over de wereld.
Traditionele controlemiddelen als boekenonderzoeken en waarnemingen ter plaatse verliezen op dit terrein aan waarde. "Het binnenstormen van woningen om snel de administratie te doorzoeken heeft namelijk weinig zin. Met een paar klikken op de muis kan de fraudeur zijn geld de hele wereld over sturen en enorme ketens aan transacties fingeren." De fiscus stuit steeds vaker op moeilijk te ontrafelen netwerken van geheel of gedeeltelijk onzichtbaar gemaakte bedrijven.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-06-04T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.