'Discriminatie oudere ict'er onterecht'

De ict-sector kiest steeds vaker voor jongere medewerkers. Leeftijds-discriminatie start al bij 35 jaar. Onterecht, stellen onderzoekers.

Wervingsite IT Job Board deed onderzoek naar leeftijdsdiscriminatie bij sollicitaties. Van de ondervraagde groep ict'ers tussen de 35 en 65 jaar geeft 65 procent aan bij het solliciteren gehinderd te worden door zijn of haar 'hoge' leeftijd.

De onderzoekers zijn verbaasd dat ict-bedrijven liever geen 35-plussers aannemen. Recruiters ervaren oudere ict'ers juist als 'honkvast' en 'loyaal'. Bijna de helft van de oudere ict'ers (48 procent) heeft al meer dan twee jaar dezelfde baan. 58 procent van de respondenten geeft aan gemiddeld om de vijf à tien jaar van baan te veranderen, jongere ict'ers doen dat vaker.

Loyaliteit
Alex Farell, directeur van IT Job Board: "Bedrijven hebben te weinig aandacht voor de voordelen van oudere ict'ers zoals loyaliteit, ervaring en managementkwaliteiten. Leeftijdsdiscriminatie is gebaseerd op clichés en vooroordelen zoals gebrek aan ambitie en flexibiliteit."

IT Job Board benadrukt dat oudere ict'ers eigenschappen hebben waarover jongere ict'ers nog niet beschikken. "Oudere ict'ers zijn vaak hoogopgeleid en kunnen beter omgaan met de werkdruk", stellen de onderzoekers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ben zelf 36 jaar, hoogopgeleide ict'er. Helaas baanloos. Volg op dit moment een avondopleiding systeembeheer. Kan bovenstaand bericht echt bevestigen. Als ik dit eerder had geweten had ik voor een andere opleiding gekozen. Denk economie. Verdient beter en je wordt niet zo snel 'oud'.

Eens met de conclusie. Het is voor een bedrijf daarnaast ook ideaal om een mix van jonge en oudere werknemers in dienst te hebben. De ouderen hebben werkervaring en zijn doorgaans hoog opgeleid.

Cliches?

Laat ik dit op mij trachten los te laten. Als werkloze 50 jarige. Al 6 jaar ervaring met werkloosheid, en de vooruitzichten zijn dat ik m'n jubileum wel haal bij de bijstand.

Loyaal, nee, toen ik jong was wel, maar toen kreeg ik functioneringsgesprekken.
Ambitieus, nee, toen ik jong was wel. Maar nu weet ik wat ik allemaal niet kan.
Flexibel, nee, ik ben hardstikke honkvast en raak helemaal over m'n toeren als ik van m'n routine af moet wijken.
Managementkwaliteiten zijn die zeldzame talenten die een onderdeel zijn van sociale vaardigheden. Niet alleen kan je vriendjes maken, je kan je vriendjes ook nog dingen laten doen die ze niet willen. Sterker nog je kan je vriendjes laten denken dat ze die dingen nog leuk vinden ook. Ik ben zonder sociale vaardigheden geboren.
Ervaring, dat is nou het leuke aspect van ICT, niet alleen is je ervaring bij het ene bedrijf, waardeloos voor een ander bedrijf, het is ook nog is zo dat het alleen waarde heeft gedurende een korte periode.

Hoogopgeleid, dat wel, maar omgaan met werkdruk, toen ik jong was kon ik goed tegen druk, examens, nu op m'n 50ste kan ik niet eens meer m'n rijbewijs halen, mijn zenuwen kunnen dat niet meer aan.

Dus al met al, een leuk verkooppraatje om al die oude ict-ers weer aan de bak doen te krijgen, maar gebaseerd op aannames die twijvelachtig zijn.

ICT is net als sport, je moet het tot je 35ste of zo doen en dan moet je zorgen dat je een stabiele baan hebt, postbode, archiefmedewerker of zo. Helaas heb ik dat gemist, en mag ik elke dag uitslapen en dan tv kijken.

Chips de chips is op, moet ik nog even naar de supermarkt...

Het maakt niet uit
Je bent ervaren seniorconsultant met een top cv qua ervaring en kennis die goed matcht met de vacature (Mag het ietsje meer zijn)?
En een prima getuigschrift van een topbedrijf.

je bent bescheiden qua salaris en legt in de mond dat je niet zwaar tilt aan ontslagrecht en bereid bent na je 65e blijven als ze dat zouden willen.
Toch durven ze je schriftelijk af te wijzen op grond van je leeftijd. Wat kun je nog doen?
Sollicitatieplicht heeft dat zin?
Hoezo vergrijzingsprobleem

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-06-29T14:55:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.