Universitair IT-onderwijs onderzocht

De kwaliteit van de informatica-opleidingen op de Nederlandse universiteiten is in het algemeen goed tot zeer goed.

Tot deze conclusie komt de visitatiecommissie Informatica die in opdracht van de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten tien wetenschappelijke instellingen onder de loep heeft genomen. Volgens de commissie zijn de opleidingen 'bij de tijd' en spelen in het algemeen goed in op de ontwikkelingen in het vakgebied. Wel pleit men voor een andere opzet van de opleidingen. Een bredere basis zou kunnen worden gevolgd door specialisatie-richtingen in een latere fase van de studie. De commissie waarschuwt tegen de verleiding om nieuwe opleidingen te creëren voor bijvoorbeeld telematica en multimedia.
De visitatiecommissie maakt zich zorgen over de sterk teruglopende belangstelling voor het universitaire IT-onderwijs. Door deze trend dreigen universiteiten niet te kunnen voldoen aan de stijgende vraag op de arbeidsmarkt naar wetenschappelijk opgeleide informatici. Universiteiten moeten samen met het bedrijfsleven en hogescholen zoeken naar een oplossing voor het tekort aan informatici. Daarnaast pleit de commissie ervoor informatica als verplicht vak op te nemen in het lesprogramma bij het voortgezet onderwijs. Ten slotte roept de visitatiecommissie de universitaire IT-opleidingen op tot meer samenwerking.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-06-07T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.