Onderwijs staakt verzet chipkaart

Het verzet dat in de onderwijswereld was gerezen tegen de studenten-chipkaart van het conglomeraat van de IB-Groep, PTT Telecom en IBM, is gestaakt. Aan de bezwaren die stichting Surf eerder dit jaar uitte, is in ruime mate tegemoet gekomen.

Naar verwachting zullen volgend jaar september alle studenten in het hoger onderwijs over de chipkaart kunnen beschikken.
Eind januari publiceerde stichting Surf een kritisch onderzoeksrapport over de chipkaart van het consortium dat te weinig rekening zou houden met de specifieke behoeften van het onderwijs. Een belangrijk punt van kritiek was het bedrag dat men voor de kaart moest gaan betalen en aan de hoge kant werd bevonden. De hoge prijs werd mede veroorzaakt doordat de chipkaart ook de functie van een OV-Jaarkaart zou krijgen.
In het rapport werd de aanbeveling gedaan om in Surf-verband nadere afstemming te laten plaatsvinden over de minimale gemeenschappelijke functionaliteit, de architectuurkeuze en de implementatie van de kaart. Stichting Surf is daarop gesprekken aangegaan met ondermeer de HBO-Raad en het consortium om te bezien op welke manier tegemoet kon worden gekomen aan de eisen en wensen die in het rapport waren geformuleerd.
De gesprekken hebben resultaat opgeleverd. Zo is de OV-functie van de kaart verwijderd, waardoor de kosten een stuk lager zijn. Mede omdat de kaart nu niet elk jaar vernieuwd hoeft te worden. In overleg met het consortium gaat stichting Surf een gedragscode opstellen voor commerciële bedrijven die functionaliteit op de kaart willen. Daarmee kan de privacy volgens Surf afdoende worden beschermd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-07-16T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.