Managed hosting door True

Webtel verboden door rechter

 

De rechtbank in Haarlem heeft het Internet-bedrijfje Vuurwerk verboden nog langer de Webtel-service aan te bieden. Inmiddels is Webtel uit de lucht.

De kans bestaat dat in het buitenland dezelfde service opgezet wordt. Ondermeer het Amerikaanse bedrijf Banyan, de uitgever van de Switchboard-dienst op Internet, heeft contact gezocht met Vuurwerk.
Webtel was een Internet-telefoonboek waar gratis telefoonnummers opgezocht konden worden. PTT Telecom had een kort geding aangespannen omdat het vindt dat Vuurwerk de auteursrechten schendt. PTT Telecom levert zelf telefoonnummerinformatie, ondermeer via de CD-foon-CD-Rom en via een betaald 06-nummer. Door het gratis aanbieden van de nummerinformatie liep PTT Telecom inkomsten mis. Roger Heykamp, de programmeur die Webtel heeft ontwikkeld, ontkent niet gebruik te hebben gemaakt van de data (ongeveer 1,4 GB) die op de CD-foon staan. De zoeksoftware (20 KB) is echter wel van eigen hand.
Het is vreemd dat de rechtbank Webtel toch heeft verboden daar de uitspraak zich concentreerde op het feit dat instanties hun eigen stempel op de data moeten drukken, wil men de data vrij kunnen publiceren. Het is bovendien niet duidelijk of PTT Telecom auteursrechten kan doen laten gelden op telefoonnummers zoals gepubliceerd in de telefoonboeken en CD-foon.
Vuurwerk gaat in ieder geval niet door met het aanbieden van Webtel. De activiteit heeft veel publiciteit opgeleverd, maar nauwelijks inkomsten. Potentiële sponsors en adverteerders voor Webtel waren huiverig. "Het leverde ons veel werk", vertelt de directeur van Vuurwerk, "nogal wat mensen stuurden elektronische berichten of belden op dat hun telefoonnummer niet goed vermeld stond.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/203805). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×