Andere beloning IT-wetenschapper bepleit

Nederlandse IT-wetenschappers zouden eerder moeten worden afgerekend op onderzoek dat concreet resultaten oplevert voor de industrie, dan op het aantal artikelen dat ze jaarlijks publiceren.

Dat zegt prof. dr K.M. van Hee, voorzitter van de Verkenningscommissie Informatica. Volgens Van Hee, werkzaam bij Bakkenist Management Consultants en deeltijd-hoogleraar aan de TU Eindhoven, neigt de Nederlandse IT-branche er steeds meer toe om zich te specialiseren in onderzoek en ontwikkeling van generieke pakketsoftware. Binnen de meeste IT-faculteiten en -vakgroepen is dit bewustzijn nog onvoldoende doorgedrongen.
Van Hee wijt dit ondermeer aan het feit dat het functioneren van wetenschappelijke onderzoekers wordt afgemeten aan het aantal artikelen dat zij in internationale vaktijdschriften publiceren. Publikaties over experimenteel IT-onderzoek en applicatie-ontwikkeling 'scoren' lager dan artikelen over hardware- en systeemsoftware. Wetenschappelijke onderzoekers zouden volgens Van Hee eerder moeten worden afgerekend op de vraag wat hun werk concreet voor de software-industrie oplevert dan op het aantal publikaties. Hij pleit daarom voor een wijziging in de beloningsstructuur.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-08-15T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.