Nederlandse notaris in digitaal kader

Het elektronisch berichtenverkeer in de notariële rechtspraktijk brengt verschillende problemen met zich mee. Dit constateren de preadviseurs van de Koninklijke Notariële Broederschap (KNB) in een recent verschenen advies. Het rapport behandelt de invloed van de informatietechniek en doet tevens aanbevelingen.

Dat er ook voor de notaris een plaats is op de elektronische snelweg, laat zich raden. Een van de stellingen van het preadvies luidt: "De notaris is een 'onpartijdig vertrouwenspersoon'. Hij geeft als zodanig juridisch advies en waakt over authenticiteit en integriteit van documenten. Ook voor elektronische documenten is behoefte aan dergelijk notarieel toezicht." Vooral van de functie van notaris als vertrouwenspersoon wordt veel verwacht. De notaris zou bijvoorbeeld documenten kunnen certificeren, de identiteit van deelnemers aan het elektronisch berichtenverkeer kunnen vaststellen, dagtekening kunnen verzorgen, alsook bewijsmateriaal aanleveren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-08-16T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.