Informatiediensten Rijk schieten te kort

Aan de toegankelijkheid van elektronische overheidsinformatie schort nog veel. Vooral organisatorisch bestaan er de nodige obstakels. Noch de informatie-technologie zelf, noch de financiën zijn het probleem, maar competentiegeschillen binnen de overheid.

Deze schokkende conclusie trekt het Rathenau Instituut uit een onderzoek dat in opdracht van deze instelling is uitgevoerd door het Persinstituut van de Universiteit van Amsterdam. Laatstgenoemde inventariseerde de vorderingen die de overheid tot dusver heeft gemaakt.
Dit brengt het Rathenau Instituut tot de aanbeveling dat coördinerende instanties twee richtingen kunnen opgaan. De eerste mogelijkheid is hen meer machtsmiddelen te geven om krachtdadig beleid te voeren en onwillige partijen binnen de overheid meer onder druk te zetten. De tweede weg is zich te beperken tot het formuleren van richtlijnen voor vormgeving van de interface en de inrichting van de database. De laatste oplossing lijkt vooralsnog het beste, aldus Rathenau. Verder wordt aanbevolen databases met openbare overheidsinformatie modulair op te bouwen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-08-19T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.