Universiteiten steunen toponderzoek

Het plan om zo'n 150 miljoen gulden van de universiteiten over te hevelen naar de onderzoeksorganisatie NWO is van de baan. Minister Ritzen is akkoord gegaan met de uitkomst van een vertrouwelijk overleg tussen de universiteiten en NWO.

Dit meldt het Hoger Onderwijs Persbureau (Hop). Afgesproken is dat de universiteiten de komende vijf jaar 200 miljoen gulden reserveren voor stimulering van onderzoeksscholen. De helft is bestemd voor het ondersteunen van bestaande onderzoeksinstituten. De andere 100 miljoen moet worden besteed aan de oprichting van een beperkt aantal topinstituten, waarvan de selectie in handen wordt gelegd van NWO. Met andere woorden: NWO geeft wel aan waar het geld het beste naar toe kan, maar het geld gaat rechtstreeks van de universiteiten naar de onderzoeksinstituten.
Het geld van de universiteiten komt bij de 55 miljoen gulden die minister Ritzen wil reserveren voor de oprichting van vijf topinstituten en de 100 miljoen die NWO de komende jaren voor hetzelfde doel in de eigen begroting vrijmaakt. Volgens Hop, een samenwerkingsverband van twaalf universiteitsbladen en een aantal hogeschoolbladen, zal minister Ritzen in het op Prinsjesdag verschijnende Wetenschapsbudget meer duidelijkheid verschaffen over zowel de verdeling van de onderzoeksgelden als de oprichting van de topinstituten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-09-16T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.