Onderhoud in wiskundige modellen

'The art of grouping maintenace' heet het proefschrift waarop Ralph Wildeman deze week aan de Erasmus Universiteit promoveert. In de dissertatie worden wiskundige modellen beschreven die behulpzaam kunnen zijn bij het nemen van onderhoudsbeslissingen aan technische systemen.

Het uitvoeren van onderhoud aan technische systemen is in het algemeen een kostbare zaak. Dat ligt niet alleen aan de kosten die moeten worden gemaakt voor het onderhoud, maar ook aan de inkomstenderving wanneer de produktie moet worden stilgelegd. Daarom is het dikwijls verstandig om andere machines in een produktiestraat tegelijkertijd een onderhoudsbeurt te geven, ook al is het nog niet echt nodig.
Door het 'faalproces' van een machine wiskundig te modelleren, is het theoretisch mogelijk om de 'beste' groepen, dat wil zeggen combinaties van onderhoudsactiviteiten, en bijbehorende tijdstippen te bepalen. Wildeman ontwikkelde hiervoor een nieuwe techniek. Ook beschrijft hij in zijn proefschrift een methode om een lange-termijnonderhoudsplan aan te passen aan dynamische invloeden op de korte termijn, zoals weersomstandigheden of onverwachte gebeurtenissen.
De methoden kunnen van nut zijn in beslissingsondersteunende systemen die de Technische Dienst gebruikt bij het plannen van correctief en preventief onderhoud aan het machinepark.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-10-07T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.