Vifka laat cao voor IT-branche afketsen

Na 1,5 jaar onderhandelen zijn de vakbonden en de werkgeversvereniging Vifka er niet in geslaagd een cao voor de hele bedrijfstak automatisering af te sluiten. De opzet om de hele ICK-sector (informatie-, communicatie- en kantoortechnologie) daaronder te laten vallen moet als mislukt worden beschouwd.

In april 1995 werd een principe-akkoord bereikt over een nieuwe cao. Daaronder vielen 20.000 werknemers, voornamelijk in de hardware-sector. Het streven was de werkingssfeer uit te breiden tot alle 80.000 werknemers in de automatiseringssector. De bonden probeerden in de slecht georganiseerde automatiseringsbranche voet aan de grond te krijgen door een 'gelaagde' raam-cao voor te stellen. Algemene richtlijnen zouden zich beperken tot hoofdpunten als werktijden. Maar de werkgevers weigerden centrale afspraken te maken over zaken als overwerk en arbeidsduurverkorting. Ze voelden niets voor het door de bonden gewenste 'flexibele systeem' waarbij werknemers zelf een keuze kunnen maken tussen vrije tijd, extra beloning of hogere pensioenaanspraken.
De bonden betoonden zich teleurgesteld over het fiasco, temeer daar ze bereid waren de werkgevers tegemoet te komen op punten als langere werkdagen (mits gecompenseerd) en werken op zaterdag. Ook ten aanzien van de lonen hoeft er geen strak keurslijf te komen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-10-08T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.