Supercomputer Sara uitgebreid

Met een upgrade van de Cray-supercomputer bij Sara (Stichting Academisch Rekencentrum Amsterdam) heeft Nederland tot het jaar 2000 weer voldoende rekencapaciteit voor technisch-wetenschappelijk onderzoek.

Op voorstel van de Stichting Nationale Computerfaciliteiten (NCF) heeft de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek ruim vijf miljoen gulden beschikbaar gesteld voor een upgrade van deze nationale supercomputer.
De huidige machine, een Cray C98/4256 met vier processoren en 2 Gb intern geheugen wordt uitgebreid tot een C916/121024 met 12 processoren en 8 Gigabyte intern geheugen. De online schijfruimte wordt verdrievoudigd tot ruim 200 Gigabyte. In de upgrade zijn ook middelen gereserveerd voor het uitbreiden van de tape-robot. Deze krijgt een opslagcapaciteit van zes Terabyte. De huidige machine dateert uit 1994 en is aangeschaft met het doel om tot de eeuwwisseling in de behoefte aan supercomputercapaciteit te kunnen voorzien. De upgrade voorziet in deze doelstelling. De Cray C90 wordt nu maximaal gebruikt door universiteiten en technologische instituten, zoals TNO, Rijkswaterstaat, Waterloopkundig Laboratorium en Marin.
NCF heeft in nauw overleg met het NWO-Prioriteitsprogramma Massaal Parallel Rekenen de afgelopen maanden bijgedragen aan de aanschaf van een Parsytec Ccx (56 processoren) en een IBM SP/2 (76 processoren) bij Sara, een Cray J932 (32 processoren) bij de Rijksuniversiteit Groningen) en een Cray T3E (64 processoren) bij de TU Delft.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-10-21T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.