Interactieve wetenschapskaarten

Wetenschapsgebieden kunnen sinds kort letterlijk op een computerscherm in kaart worden gebracht. Dit is het resultaat van een onderzoek van de NWO-stichting voor de Economische, Sociaal-Culturele en Ruimtelijke Wetenschappen, uitgevoerd aan de Rijksuniversiteit Leiden.

Via 'landkaarten' van wetenschapsgebieden kan een overzicht worden verkregen van een bepaald vakgebied. De kaarten zijn interactief te raadplegen, zodat 'provincies' zichtbaar worden die uiteindelijk leiden naar afzonderlijke publikaties, onderzoeksgroepen en individuele onderzoekers.
De wetenschapskaarten zijn geconstrueerd door databases met publikaties te structureren. Een geautomatiseerde taalkundige ontleder selecteert woorden of woordgroepen uit wetenschappelijke teksten. Op die manier worden publikatiegegevens ondergebracht in wetenschappelijke deelgebieden ('provincies'). De provincies worden in een kaart uitgezet en voorzien van informatie die degenen die de kaarten raadplegen, uiteindelijk leidt naar de afzonderlijke publikaties. Het is met name de combinatie van statistische technieken en de taalkundige ontleedmachine die deze bibliometrische provinciekaarten aanzienlijk heeft verbeterd. Zo geven lijnen en afstanden de onderlinge verwantschap aan tussen zowel de ingegeven trefwoorden als de wetenschappelijke deelgebieden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-10-28T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.