Gebruikers boos op onvoorzichtig Ilse

Medewerkers van de Nederlandse Internet-zoekmachine Ilse gaven journalisten van het Algemeen Dagblad voorbeelden van hoe het personeel van een aantal grote Nederlandse bedrijven zoekacties uitvoert op Internet.

Ze vergaten echter te melden dat het niet de bedoeling was dat deze gegevens gepubliceerd werden; ze waren slechts bedoeld als illustratie. Zo kon het gebeuren dat een groot aantal Nederlanders te weten kwam dat werknemers van Philips Ilse het meest gebruiken en hun aandacht daarbij uitgaat naar ondermeer erotiek, Centerparcs, bergsport en drugs. KPN-werknemers zoeken opvallend vaak informatie over concurrenten.
De schrijvers concludeerden dat het surfen op Internet tijdens kantooruren meestal weinig heeft uit te staan met werk. Veel trouwe gebruikers van Ilse reageerden furieus vanwege de geschonden privacy. Enkelen riepen zelfs op tot een boycot van de populaire zoekmachine. De directie van Ilse is blijkbaar nog niet gewend met de pers om te gaan. Zij betuigt haar spijt in een verklaring op Internet: "Wij hebben de journalisten niet gevraagd om publikatie achterwege te laten." Volgens Ilse is uit de door haar verzamelde gegevens volstrekt niet af te leiden welke persoon wat gezocht heeft. Namen van gebruikers worden namelijk niet bijgehouden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-11-07T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.