SNI schraagt groei moederbedrijf Siemens

Siemens behaalde het afgelopen boekjaar een omzet van 107 miljard Duitse mark en een winst van 2,61 miljard. Dat zijn stijgingen van respectievelijk 14 en 4,8 procent in vergelijking met 1996.

Toen realiseerde het Duitse elektronicaconcern een omzet van 94,2 miljard mark en een winst van 2,49 miljard. Het aantal binnengekomen orders steeg met 12 procent naar 113 miljard mark. In boekjaar 1998 wil het bedrijf een winst van boven de drie miljard mark behalen.
De resultaten liggen hoger dan verwacht. Volgens een voorspelling zou de nettowinst van boekjaar 1997 op hetzelfde niveau blijven als die van 1996. De afzet op de Duitse thuismarkt stagneerde inderdaad (36,4 miljard mark). De internationale verkoop daarentegen groeide met 22 procent tot 70,6 miljard. Behalve over de opkrabbelende chip-divisie toonde de directie zich tevreden over de groep die communicatiesystemen levert en dochter Siemens Nixdorf (SNI). Voor de IT-dienstverlener is dat een steun in de rug, na een aantal mindere jaren. De omzet van SNI steeg met 14 procent van 13,6 naar 15,4 miljard mark. De winst voor belastingen kwam uit op 105 miljoen mark (1996: 52 miljoen).
Volgens analisten heeft Siemens ook de financiële wind in de zeilen gehad. Winsten uit investeringen zouden tegenvallende brutowinsten hebben gecompenseerd. Daartegenover staat dat reorganisatiekosten de nettowinst hebben gedrukt. Siemens staat door de magere groei onder druk en vaart al enige tijd een nieuwe koers, waarbij activiteiten worden afgestoten. Het concern kondigde bijvoorbeeld onlangs aan de afdeling die tandheelkundige apparatuur vervaardigt te verkopen aan Schroder Ventures. Vorige maand deed Siemens voor 1,2 miljard mark zijn militaire tak al van de hand. Daimler-Benz Aerospace en British Aerospace waren de gelukkige kopers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-11-10T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.