Angst voor toename online censuur

De Global Internet Liberty Campaign (Gilc), een samenwerkingsverband van lobby-groeperingen en organisaties voor vrijheid van meningsuiting, vrezen een toename van censuur op Internet.

De oorzaak voor deze angst is de nieuwste toevoeging aan Pics (Platform for Internet Content Selection), een standaard voor het beoordelen van de inhoud van online-diensten.
Het World Wide Web Consortium (W3C) presenteerde vorige maand de 'Pics Rules 1.1'-richtlijnen voor het schrijven van filterprogrammatuur. Deze zijn bedoeld om 'te voorkomen dat individuen Internet gebruiken om informatie uit te wisselen over onderwerpen die controversieel of niet-populair kunnen zijn', aldus W3C. Gilc-woordvoerders zeggen dat dit misbruikt kan worden als middel om censuur te plegen. "Dit gaat veel verder dan het oorspronkelijke doel van Pics. Dat was het bieden van mogelijkheden aan Internet-gebruikers om te bepalen waar zij, en diegenen die onder hun verantwoording vallen, toegang toe hebben", aldus Gilc.
De nieuwe richtlijnen maken het mogelijk om hele domeinen af te sluiten. Daarmee is bijvoorbeeld de toegang tot hele landen te blokkeren. De vrijheidscoalitie verzoekt W3C om deze uitbreiding ongedaan te maken. Deze organisatie meent echter dat de toepassing van de 'Pics Rules 1.1' aan elke gebruiker zelf is. "W3C heeft niet de rol om culturele verschillen op te lossen", zei technologie- en maatschappij-beleidsanalist Joseph Reagle.
Pics biedt web-uitgevers en externe partijen de mogelijkheid om de inhoud van websites een beoordeling mee te geven wat betreft ondermeer geweld en sex. Deze indeling wordt gedetecteerd door speciale filter-software of browsers die Pics ondersteunen en vervolgens getoetst aan de instellingen van de gebruiker.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-12-17T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.