HP: Het eind van de Sparc-chip is nabij

De deze week onthulde samenwerking tussen Sun Microsystems en Intel levert het bewijs dat het eind van Suns Sparc-processor in zicht is. Dit beweert Emery Bodner, manager bij Hewlett-Packard.

Hij meent dat de vertaling van Suns besturingssysteem Solaris naar het 64-bits Merced-platform een duidelijk teken aan de wand is. "De markt voor risc-chips is een niche. Sun doet dit simpelweg om te overleven", aldus Bodner.
"De kosten voor het in stand houden van eigen chiptechnologie stijgen elk jaar en worden voor veel bedrijven te hoog." De HP-manager verwijst naar de eigen samenwerking met Intel en de recente ontwikkelingen rond de Alpha-processor van DEC. Cijfers van Intel, DEC en de onderzoeksbureaus Gartner en IDC wijzen erop dat het ruim twee miljard dollar per jaar kost om een processorlijn te voeren.
"Sun stapt nu dus over naar een hardwareplatform dat het niet alleen hoeft te dragen. En welke leverancier werkt al jaren samen met Intel aan de ontwikkeling daarvan? Hewlett-Packard", zegt de Duitse topman. Hij vreest dan ook niet dat Solaris marktaandeel zal wegsnoepen van HP's Unix-variant UX. "Ons besturingssysteem is op dit moment al geoptimaliseerd voor 64-bits èn het is binair compatibel met bestaande software. Daarnaast werken wij samen met ruim tweehonderd softwareleveranciers om hun applicaties te optimaliseren. Dat moet voor Solaris allemaal nog gedaan worden."
Volgens Bodner heeft zijn bedrijf op zowel software- als hardware-gebied een te grote voorsprong om nog ingehaald te worden door Sun. Ook de vraag of Solaris-op-Intel, ook wel Soltel genoemd, een gevaar zal zijn voor het Wintel-platform, wuift Bodner terzijde. "Unix en Windows NT zullen gewoon naast elkaar bestaan, met elk hun eigen marktsegment - Unix voor de zware en NT voor de middelzware systemen. Hierbij zal HP UX de Unix-sector domineren, vanwege de voorsprong die het heeft.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-12-19T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.