NCI laat NC voor zakelijke markt vallen

Network Computer Incorporated (NCI), een samenwerkingsverband van Oracle en Netscape, gaat zijn werknemersbestand met dertig terugbrengen tot 170 mensen. Het betreft voornamelijk verkopers in de zakelijke markt.

Zij worden overgeplaatst naar het moederbedrijf Oracle. De inkrimping is mede het gevolg van een heroriëntatie bij NCI. Dat laat het directe verkoopmodel varen en wil nu indirect verkopen via een reeks partners.
Na de heroriëntatie zal NCI zich vooral richten op de consumentenmarkt. NCI levert ondermeer producten voorset top boxen voor televisies, die toegang bieden tot Internet. Al eerder moest NCI inkrimpen. In juli 1997 ontsloeg het 21 werknemers en herplaatste het twintig mensen naar aanleiding van de fusie van Oracle's NCI met Netscape's Navio Communications.
Sommige analisten zien in NCI's heroriëntatie een teken dat het met de NC in de zakelijke markt niet goed gaat. De acceptatie zou achterblijven bij de verwachtingen. Marktanalist Robin Bloor verwachtte bijvoorbeeld in zijn conservatiefste voorspelling dat in 1997 al twee miljoen NC's zouden worden verkocht (The Enterprise in Transition, tweede editie voorjaar 1997). In werkelijkheid zijn in 1997 geen noemenswaardige aantallen verkocht. Voor 1998 verwachtte Bloor de verkoop van ruim zes miljoen NC's, voor 1999 kwam hij op 23 miljoen en voor 2000 op 35 miljoen.
Een aantal terminalfabrikanten en computerleveranciers heeft zich op de NC-productie geworpen, maar van grootscheepse productie is geen sprake. Terminalfabrikant Wyse heeft zijn NC inmiddels laten vallen omdat er geen vraag naar was. Suns Javastation wordt ondermeer getest bij zes Amsterdamse scholen, maar blijkt daar geen succes. Gebrekkige software, traagheid en onbetrouwbaarheid zijn de belangrijkste kwalen.
NCI is opgericht door de voorvechter en 'vader' van de Netwerk Computer, Oracle president-directeur Larry Ellison. Nu ruim twee jaar geleden verklaarde Ellison de PC verouderd, Intels processorarchitectuur onwerkbaar en Microsofts producten achterhaald. Hij kondigde een centraal beheerde NC aan die minder dan vijfhonderd dollar zou kosten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-12-29T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.