Sun-consortium duwt Java een stap verder

Javasoft, de divisie van Sun die belast is met het ontwikkelen en promoten van Java, heeft een concept-specificatie geformuleerd van Enterprise Java Beans (EJB).

EJB is een componentenmodel voor bedrijfsapplicaties. De technologie is ontwikkelt door Sun, in samenwerking met IBM, Netscape en Oracle. Volgens Gartner Group moet EJB de visie en de eenheid van de anti-Microsoft-coalitie demonstreren.
Sun annonceerde het componentenmodel voor Java in april 1997. EJB is het componentenmodel voor het grafisch ontwerpen van Java-componenten aan de serverkant, terwijl 'gewone' Javabeans op de clientkant georiënteerd zijn. Naar aanleiding van opmerkingen van in totaal negentien partners is het model verder verfijnd. Nu staat de specificatie open voor publiek commentaar, waarna Sun de definitieve versie van EJB 1.0 in het eerste kwartaal van dit jaar wil uitbrengen. Met het platformonafhankelijke Java wil de alliantie rond Sun de hegemonie van Microsoft doorbreken.
Gartner Group wijst verder op het hoge marketing-gehalte van deze aankondiging: "De markt kan een aantal overdreven claims van Sun, IBM, Netscape, Oracle en andere leveranciers verwachten over de portabiliteit van EJB, de technische diepgang en het commitment aan de EJB-specificatie." Er is nog geen enkel bewijs van de toepasbaarheid en de levensvatbaarheid. Zonder strakke controle zal elke leverancier weer eigen snufjes op EJB gaan bouwen, waardoor het belangrijkste doel van Java, platformonafhankelijkheid, in de verdrukking komt. Dit is wat volgens Gartner Group ook met Corba (Common Object Request Broker Architecture) is gebeurd.
Ook de Meta Group maakt kritische kanttekeningen bij de EJB-specificaties. Door de vertraging van EJB met drie maanden zullen implementaties nog minimaal een half jaar op zich laten wachten. Omdat EJB en Corba slechts deels op elkaar aansluiten, speelt Sun Microsoft in de kaart. Meta adviseert gebruikers dan ook om Corba en Dcom (Distributed Common Object Model) te gebruiken en EJB (op het moment dat het volledig is) alleen daar waar het aansluit op Corba.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-12-30T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.