Ook MMX-processoren AMD en Cyrix

Over enkele maanden brengen Advanced Micro Devices en Cyrix hun nieuwe x86-processoren met MMX op de markt. Beide bedrijven claimen dat hij beter presteert dan de Pentium.

Net als de Pentium hebben de processoren, de K6 van AMD en de M2 van Cyrix, een uitgebreide 'MMX'-instructieset. Intel heeft deze technologie aan zijn concurrenten in licentie gegeven om de basis voor MMX-software zo groot mogelijk te maken. Cyrix en AMD positioneren hun M2 en K6 als Pentium Pro-processoren, maar de chips zijn compatibel met de aansluitingen voor een Pentium op het moederbord.
De verwachtingen rond met name AMD zijn hooggespannen, want het K6-ontwerp is afkomstig van Nexgen, dat eind 1995 door AMD werd overgenomen. De K6 kan zes sub-instructies per klokcyclus verwerken, de Pentium Pro slechts vijf. Het geavanceerdere K6-ontwerp heeft echter ook z'n prijs. Ondermeer door de grote cache-geheugens zitten er op de chip 8,8 miljoen transistoren, tegen 5,5 miljoen op de Pentium Pro. Dat betekent dat AMD's produktiekosten minstens 60 procent hoger liggen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-02-06T00:00:00.000Z Redactie Computable