Fiscus VS gooit geld over de balk

De Amerikaanse belastingdienst, de Internal Revenue Service, heeft zonder enig resultaat vier miljard dollar in een nieuw computersysteem geïnvesteerd.

Doel ervan was de inning van 1,4 miljard dollar per jaar aan inkomstenbelasting op elektronische wijze te verzorgen. Maar in de praktijk bleek dat het systeem de in totaal tweehonderd miljoen belastingaangiften niet kon verwerken. Op dit moment worden alle aangiften nog door twaalf verschillende systemen en databanken verwerkt. Onderlinge communicatie is niet mogelijk, waardoor de kans op fouten en lange afhandelingsprocedures groot is.
De publieke verontwaardiging over deze geldverspillerij is in de Verenigde Staten groot. Het hoofd van de belastingdienst is inmiddels geslachtofferd. Verder houdt het Congres hoorzittingen over de problemen. Waarschijnlijk zullen aanbevelingen worden gedaan om de ontwikkeling van een nieuw systeem uit te besteden aan een of meerdere IT-ondernemingen. Voorts zal de Amerikaanse belastingbetaler aangespoord moeten worden om zijn aangifte elektronisch door te geven. Slechts 10 procent maakt nu gebruik van computers of telefoon.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-02-14T00:00:00.000Z Redactie Computable