Akkoord over liberalisering telecom

Een paar uur voor het aflopen van de uiterste termijn is zaterdag in Genève binnen de wereldhandelsorganisatie WTO een akkoord bereikt over liberalisering van de telecommunicatie-markt.

Een van de laatste grote hordes op weg naar een algehele vrijmaking van de wereldhandel is hiermee genomen. Al tien jaar zijn hiertoe pogingen gedaan. Een kleine 70 landen hebben zich achter deze overeenkomst geschaard. Deze landen zijn goed voor 95 procent van alle omzet die in de telecom-sector wordt gemaakt.
Voor het akkoord stond slechts 17 procent van de belangrijkste telecommunicatie-markten open voor Amerikaanse ondernemingen. Nu is dat bijna 100 procent. Het akkoord omvat onder andere de markttoegang, internationale satellietcommunicatie, mobiele telefonie, datatransmissie, semafonie en multimedia-diensten. Buitenlandse concurrenten zullen toegang moeten krijgen tot markten die tot nog toe potdicht zaten. Het afbreken van de monopolies leidt tot felle concurrentie. De starre prijsstructuren behoren tot het verleden.
De Amerikaanse onderhandelaar, Charlene Barshefsky, verwacht dat in de VS binnen tien jaar een miljoen nieuwe banen zullen ontstaan, zowel in de telecom- als in de IT-industrie. EU-commissaris Sir Leon Brittan verwacht dat de telefoonkosten overal ter wereld omlaag zullen gaan. De telecom-markt staat voor een nog sterkere globalisatie. De digitale revolutie komt in een stroomversnelling, aldus Brittan. Staatssecretaris Van Dok (Economische Zaken) sprak van een 'ware doorbraak'. Nederland dat al een vrij open markt heeft, zal alleen maar voordeel hebben van de nieuwe overeenkomst.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-02-17T00:00:00.000Z Redactie Computable