Europa bepleit weer invoerbeperking

De 'European Electronic Components Association' (EECA) is bij de Europese Commissie (EC) aan het lobbyen om de invoerbeperkingen op geheugenchips op 10 maart aanstaande weer van kracht te laten worden.

De chipfabrikanten vrezen dat de Europese markt overspoeld wordt met Japanse en Zuidkoreaanse chips, die beneden kostprijs worden aangeboden. De invoerbeperkingen, voor Japan in 1990 en voor Zuid-Korea in 1992 ingesteld, werden 21 maanden geleden door de EC opgeschort. Deze opschorting verloopt op 10 maart.
Voor die tijd moet de EC beslissen of de beperkingen opnieuw bekrachtigd of dat ze voorgoed afgeschaft worden. De EC heeft ook nog te maken met het lobbywerk van computerfabrikanten. Deze geven namelijk de voorkeur aan de steeds goedkoper wordende chips uit het Verre Oosten boven de relatief dure geheugenchips uit het Westen. De invoerrechten zijn politiek gezien een heet hangijzer. Vorig jaar eiste Japan dat Europa de invoerbeperkingen op geheugenchips afschafte. Alleen dan werd men als gesprekspartner geaccepteerd in het bilaterale overleg tussen de VS en Japan over de handel in chips. De eis werd niet door de Europese Unie ingewilligd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-02-24T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.