Tien terabits in pakje sigaretten

Amerikaanse onderzoekers zijn erin geslaagd om met optische technieken 10 miljard bits op te slaan in een kristal ter grootte van een dobbelsteen.

Volgens Lambertus Hesselink, leider van het project Prism (Photorefractive Information Storage Materials), zal dit uiteindelijk resulteren in een commercieel verkrijgbaar opslagsysteem dat 10 terabits (10 biljard bits) kan opslaan in het volume van een pakje sigaretten. "We hopen binnen twee jaar een prototype holografisch opslagsysteem te kunnen laten zien." Holografische opslag is al tientallen jaren bekend. Daarbij worden tweedimensionale afbeeldingen ruimtelijk opgeslagen (en uitgelezen) in een lithiumniobaat-kristal. Het kristal 'onthoudt' daarbij het interferentiepatroon van twee laserbundels.
In 1994 slaagden Hesselink en zijn medewerkers er als eersten in om op deze manier digitale informatie vast te leggen. Daarbij lieten ze een laserbundel een lcd-schermpje passeren en definieerden aldus met 'open' en 'dichte' pixels de bitpatronen. Met behulp van een miniatuur lcd-scherm en een video-chip zijn deze patronen weer uit te lezen. Momenteel is men in staat om in een kristal 1400 patronen van elk 1000 bij 1000 bits op te slaan. Een hologram van in totaal 1 megabit is in een milliseconde uit te lezen. Prism is een samenwerkingsverband tussen het Stanford Research Institute, GTE, IBM, Hughes, Rockwell, Optitek en Arpa, het onderzoekinstituut van het Pentagon.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-03-20T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.