AMD's K6 potentiële winstmaker

De K6-microprocessor van Advanced Micro Devices lijkt alles in zich te hebben om een sterke concurrent van de Pentium te worden. De chip met een MMX multimedia-instructieset heeft 8,8 miljoen transistoren.

Ruim drie miljoen daarvan zijn voor het cache-geheugen (32 kbyte instructie-cache en 32 kbyte datacache). AMD is erin geslaagd om al die onderdelen op een relatief klein stukje silicium te krijgen, 162 vierkante millimeter. Volgens Winstone 97 benchmark-tests zijn de 233 en 200 MHz-versies van de K6-chip beide iets sneller dan de Pentium Pro (200 MHz) en de Pentium met MMX (200 MHz). Er is ook een 166 MHz K6.
De K6 is gepositioneerd als een sneller en (25 procent) goedkoper alternatief voor de Pentium in de markt vanstand-alone PC's. De chip past alleen in een standaard Pentium-socket. AMD zou dit jaar al enkele miljoenen K6-processoren kunnen produceren. Maar pas in 1999, als een nieuwe één miljard dollar kostende productiefaciliteit in het Duitse Dresden op stoom is, kan de concurrentie echt losbreken. AMD zou dan de capaciteit hebben om 30 procent van de PC-markt te bedienen.
Analisten zien in de nieuwe processor, ontworpen door het in 1995 door AMD overgenomen Nexgen, een potentiële winstmaker. De grote vraag is vooralsnog echter: wie zal hem kopen? Intel heeft met 90 procent vrijwel een monopolie in deze markt en PC-fabrikanten gaan pas om als de K6 zich bewezen heeft en AMD een continue levering kan garanderen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-04-07T00:00:00.000Z Redactie Computable