Bouw snelste computer ter wereld

Cray Research en Silicon Graphics ontwikkelen op het ogenblik voor het Los Alamos National Laboratory van Amerikaanse ministerie voor Energie een supercomputer. Met drie teraflops berekeningen per seconde (een teraflops is een miljoen maal een miljoen berekeningen) zal de 'Mountain Blue' de snelste computer ter aarde worden.

Het systeem zal worden gebruikt in een programma waarin effecten van gesimuleerde ontploffingen van nucleaire atoombommen onder de grond worden bestudeerd.
Voor het meten en bestuderen van deze effecten is een extra teraflop in een ander systeem beschikbaar. Mountain Blue zal daarvoor aan dit andere systeem worden gekoppeld via een Scalable Shared-memory Multiprocessing (S2MP) architectuur. Het geheel moet in 1999 operationeel zijn. In de gecombineerde systemen zullen 4.096 MIP's R10000 processoren werkzaam zijn. De systemen zullen beschikken over 1.7 terabytes geheugen. Voor deze computerkracht moet 170 miljoen dollar worden neergelegd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-05-07T00:00:00.000Z Redactie Computable