Problemen in Pentium-moederborden

Verschillende fabrikanten van goedkopere moederborden zouden besparen op condensatoren voor de spanningsregeling van de Pentium-microprocessor. Ze nemen goedkope elektroliet-condensatoren in plaats van de betrouwbare, maar duurdere tantalium-varianten.

Volgens het bedrijf Linear Technology in Milpitas, Californië, een bedrijf dat chips maakt voor spanningsregeling op moederborden, kunnen elektroliet-condensatoren slijten door uitdroging en ervoor zorgen dat de microprocessor 'bevriest'. Gebruikers kunnen dan informatie verliezen of zelfs hele bestanden. Het uitdrogingseffect wordt versneld, doordat deze componenten dicht bij de hete processor zitten.
De power-management technieken, die voor de Pentium II nodig zijn, bezorgen ontwerpers van ondersteunende elektronica nachtmerries. De Pentium II vraagt spanningen tussen de 2,1 en 3,5 Volt, terwijl de stromen in één klokcyclus kunnen variëren tussen de 0,3 en 12 ampère. Om de spanningspieken van de Pentium II op te vangen zijn veertig tot vijftig condensatoren nodig. Volgens Linear Technologies zijn het alleen de onbekende fabrikanten van goedkope moederborden die kosten besparen door minder betrouwbare of minder condensatoren te gebruiken. In een test van Linear Technologies voldeden vijf van de zeven moederborden niet aan de specificaties.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-04-29T00:00:00.000Z Redactie Computable