Managed hosting door True

Deep Blue wint van Kasparov

 

Nadat Kasparov vorig jaar IBM's schaakcomputer nog de baas was, heeft de verbeterde Deep Blue II dit jaar tijdens de rematch de winst naar zich toe getrokken.

De beslissing viel in de zesde en laatste wedstrijd afgelopen zondag in New York. De beste schaakspeler ter wereld werd in 19 zetten aan de kant gezet door het rekenmonster van IBM. Een gedesillusioneerde Kasparov verklaarde na de wedstrijd dat 'Deep Blue nog vele zwakke plekken vertoonde en door een mens nog wel verslagen kan worden'.
Het mediagebeuren rond Deep Blue heeft IBM geen windeieren gelegt. Vorig jaar werd de marketing- en public relations-waarde van de schaak-tweekamp tussen mens en machine op 100 miljoen dollar geschat. Dit jaar zou de opbrengst nog hoger zijn. Concrete praktische toepassingen heeft IBM nog niet voor zijn technologie met 256 parallele processoren, die 200 miljoen schaakzetten per seconde kan berekenen. Het Amerikaanse computerbedrijf ziet dit project als een klassiek fundamenteel onderzoeksproject en niet als toegepast onderzoek.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/208245). © Jaarbeurs IT Media.

?


Sponsored


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.