IBM komt met eerste Cmos-mainframes

International Business Machines introduceerde gisteren de langverwachte nieuwe lijn van System/390 mainframe-computers, gebaseerd op Cmos-chip-technologie (complementary metal oxide semiconductor).

De nieuwe machines zouden prestaties leveren die vergelijkbaar zijn met die van huidige topmodellen in de bipolaire, watergekoelde Systeem 390-lijn. Tegelijk met deze introductie heeft IBM aangekondigd te stoppen met de productie van bipolaire machines.
De veertien aangekondigde System/390 machines maken gebruik van IBM's nieuwe S/390 G4 microprocessoren; volgens IBM de snelste cisc-processoren (complex instruction set computing) die er op dit moment in omloop zijn. De topprocessor werkt op 370 MHz waardoor systemen te realiseren zijn met een performance van 50 Mips in een uniprocessor tot 450 Mips in a tien-processor systeem. Een prestatie-verbetering van 20 tot 33 procent ten opzichte van de huidige lijn mainframes.
De luchtgekoelde cmos-technologie maakt het mogelijk evenveel computerkracht in één chip te stoppen als nu geleverd door de 400 chips in IBM's watergekoelde ES/9000 Model 9X2 bipolaire systeem. Dit levert aanzienlijke besparingen in energie en vloeroppervlak, terwijl bovendien jaarlijkse prestatieverbeteringen mogelijk zijn van 30 tot 40 percent, in plaats van de huidige 15 tot 20 procent.
Tevens heeft IBM drie modellen toegevoegd aan de lijn van S/390 Multiprise 2000 Cmos-servers. Zowel deze als de System/390 G4 modellen worden geleverd met een cryptografische coprocessor voor extra beveiliging bijelectronic commerce. Op software-gebied werd het OS/390-besturingssysteem uitgebreid en verrijkt met ondermeer netwerk-, Internet- en Java-functies. Nadere details zijn te vinden op IBM's S/390-site (http://www.s390.ibm.com).
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-06-10T00:00:00.000Z Redactie Computable