Windows API's aanroepen vanuit Java

Microsoft heeft een technologie geannonceerd die het mogelijk maakt om vanuit Java direct 32-bits Windows API's aan te spreken. Dit product, J/Direct, zal ingebouwd worden in Microsofts nieuwe 'Java virtual machine', Internet Explorer 4.0 en toekomstige versies van Windows 95.

In de praktijk komt het er op neer dat Java-applets, geschreven voor Windows, aanzienlijk sneller zullen worden. Met J/Direct zijn ontwikkelaars in staat Java-applicaties te bouwen die direct gebruik maken van functies in Windows. Ook zullen graphics er beter uitzien en sneller draaien.
Volgens een aantal analisten is dit een streep door de rekening van Sun Microsystems en dochter Javasoft. Immers Java-applets voor Windows zullen niet kunnen draaien op andere 'Java virtual machines', zoals die van Sun en zijn aanhangers. J/Direct vormt een rechtstreekse bedreiging voor de '100 percent pure Java'-campagne die Sun en nog enkele Java-ondersteuners voeren. De boodschap 'write once, run anywhere', doet immers nu geen opgeld meer. Microsoft staat overigens niet alleen in zijn plannen om Java-ontwikkelaars direct toegang tot zijn besturingssysteem aan te bieden. Ook Apple wil in het Rhapsody-besturingssysteem API toegankelijk maken voor Java.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-06-24T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.