IBM en Motorola met 0,25 micron

Motorola en IBM claimen als eerste 0,25 micron-chiptechnologie te gebruiken voor de productie van grote aantallen microprocessoren. Terwijl Intel vorige maand met veel tamtam zijn kwart-microntechnologie aankondigde, startte het Somerset Design Center van IBM en Motorola als eerste met massaproductie van de Power-PC 604e.

De kleinste structuurtjes op deze chip zijn 0,25 micron, vierhonderd keer kleiner dan de dikte van een haar. Kleinere details betekent kleinere chips. En de grootte van de chip is de belangrijkste kostenfactor bij de productie. Het kost Digital ongeveer 300 dollar om de Alpha 21264 (314 vierkante mm) te produceren. De Pentium met MMX (140 mm2) fabriceren kost ongeveer 55 dollar. Door over te stappen van 0,35 naar 0,25 micron-technologie konden IBM en Motorola het oppervlak van de Power-PC 604e met 67 procent verkleinen naar 47 vierkante millimeter. Door de verlaagde voedingsspanning (1,8 V) is de chip geschikt voor draagbare computers. Het vermogen bedraagt slechts 5 watt. De kloksnelheid bedraagt 250 MHz, maar IBM en Motorola zullen nog deze zomer hogere kloksnelheden van de chip introduceren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-07-25T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.